diumenge, 7 de juny del 2009

Intel·ligència naturalista

La intel•ligència naturalista és la capacitat per distingir, classificar i utilitzar elements del medi ambient (objectes, animals o plantes) de qualsevol entorn (urbà, suburbà o rural). Implica l’enteniment del món natural incloent les plantes, els animals i l’observació científica de la natura.

- Capacitats implicades
Explora àmbits humans i naturals; aprofita les oportunitats per observar, identificar, interactuar amb objectes, plantes o animals; classifica els objectes segons les característiques; reconeix patrons entre els membres d’una mateixa espècie; manifesta desitjos de comprendre com funcionen les coses; interès per l’evolució de sistemes i la relació entre els sistemes naturals; prefereix activitats a l’aire lliure; sensibilitat cap a la flora natural; cuidar i interactuar amb éssers vius; cultiu de plantes; apreciar l’impacte de la natura.

- Perfil professional
Enginyeria de sistemes, enginyeria industrial, comptabilitat, economia, enginyeria química, enginyeria mecànica, enginyeria civil, matemàtiques, física, ciències econòmiques...

- Personatges destacats
Charles Darwin, Louis Pasteur, Dian Fossey, Jacques Cousteau, Carl Sagan...





Intel·ligència musical

La intel•ligència musical és aquella capacitat de produir i apreciar el ritme, el to i el timbre dels sons i valorar les diferents formes d’expressivitat musical. Es capaç de percebre, discriminar, transformar i expressar les formes musicals. Per met reconeixer, crear i reproduir música.
Hi ha certes àrees cerebrals de les quals depen la percepció i la producción musical. Estan situades a l’hemisferi dret, encara que no estan localitzades amb claretat.

- Capacitats implicades
Escolta i té interés per la varietat de sons i es capaç d’organitzar-los en models significatius; gaudeix i busca ocasions per escoltar música; respon a la música amb la dirección, ejecució, creació o dansa; interpretaclimes i els temps de la música; debateix, anatiza, evalua i explora el contingut i el significat de a música; reconeix les característiques dels diferents estils i gèneres de música; ejecuta instruments musicals; desenvolupa la capacitat de cantar; utilitza vocabulari i notacions musicals; gaudeix improvitzant i produint sons; completa amb sentit una frase musical; ofereix la seva versió sobre el missatge que un compositor vol transmetre a través de la música; compondre peces musicals o instruments musicals originals.

- Perfil professional
Educació musical, composición, direcció de cor o orquesta, musicología, músic instrumentista, crític musical…

- Personatges destacats
Beethoven, Mozart, Chopin, Montserrat Caballé, Plácido Domingo…


Intel·ligència visual-espacial

La intel•ligència visual-espacial és l’habilitat per percebre de manera exacte el món visual-espacial i d’executar transformacions sobre aquestes percepcions. Es capaç de produir o decodificar información gràfica. Inclou la sensibilitat al color, la línia i l’espai, i la relació entre aquests elements. Inclou la capacitat de visualitzar i de representar de manera gràfica les idees visuals o espacials.
En el cas de les persones dretanes, l’hemisferi dret és el nucli més important del càlcul espacial, en el cas dels esquerrans, és l’hemisferi esquerre.

- Capacitats implicades
Pensar en tres dimensions; imaginación activa; fomar imatges mentals; orientación espacial i facilitat per les representacions gràfiques; reconeixement de les relacions entre els objectes situals en l’espai; percepción exacta de la realitat; aprendre per mitja de la vista i l’observació; interpretación de gràfics, taules, mapes i diagrames; dibuizar, pintar, construir i modelar; diferenciar les diferents perpectives d’un objecte.

- Perfil professional
Arquitectura, belles arts i pedagogia en art, arts plàctiques, comunicació audiovisual, multimedia, disseny graphic, educació artística, escultura, grabat, pintura, disseny d¡interiors, disseny de modes, disseny publicitari, fotografia…

- Personatges destacats
Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci, Critóbal Colón, Coco Chanel, Sebastiao Salgado, Walt Disney…