divendres, 22 de maig del 2009

Intel·ligència intrapersonal

La intel•ligència intrapersonal és aquella capacitat de coneixes a si mateix (les habilitats i les limitacions pròpies), i l’habilitat d’adaptar les pròpies maneres d’actuar a partir d’aquest coneixement. Inclou tenir una imatge d’un mateix, tenir consciencia dels estats d’ànim interiors, les intencions, els temperaments i els desitjos, i la capacitat per l’autodisciplina, l’autocomprensió i l’autoestima.
Els lòbuls frontals són els responsables d’aquest tipus d’intel•ligència.

- Capacitats implicades
Tenir consciencia de les pròpies emocions; trobar maneres d’expressar els sentiments; establir i aconseguir objectius personals; reconèixer i viure segons un sistema de valors; treballar individual; qüestionar les grans preguntes existencials; constant creixement personal; reflexiona; busca oportunitats per actualitzar-se i renovar-se; té confiança en els altres; concentració; apreciació de l’experiència; raonament correcte i de nivell superior.

- Perfil professional
Sacerdots, teòlegs, psicòlegs, filòsofs, terapeutes, consellers, empresaris, investigadors...

- Personatges destacats
Platón, Kant, Edith Stein, Sant Agustí...

Intel·ligència interpersonal

La intel•ligència interpersonal és aquella capacitat de comprendre als altres i interactuar eficaçment amb ells. Poder percebre i establir diferents estats d’ànim, intencions, motivacions i sentiments de les persones. Pot incloure la sensibilitat a les expressions facials, la veu i el gest, la capacitat per descriminar diferents senyals interpersonals i l’habilitat per respondre afectivament a aquestes senyals. Es capaç de respondre de manera adequada als estats d’anim, al temperament, a les motivacions i als desitjos d’altres persones, mantenir relacions i admetre rols dins d’un grup.
Aquesta intel•ligència pot estar deguda al desenvolupament dels lòbuls frontals.

- Capacitats implicades
Establir i mantenir relacions; reconèixer diferents maneres de relacionar-se; percebre sentiments, motivacions i conductes dels altres; participar en projectes cooperatius; influir en accions i opinions; desenvolupar habilitats de mediació; percebre diferents perspectives en qüestions socials o polítiques.

- Perfil professional
Psicologia, sociologia, ciències de la comunicació, periodisme, dret, educació, treball social...

- Personatges destacats
Mahatma Gandhi, Erickson, Mare Teresa de Calcuta, Martin Luther King...

Intel·ligència corporal-cinestèsica

La intel•ligència corporal-cinestésica és aquella capacitat per utilitzar tot el cos per expressar idees i sentiments i la facilitat en l’ús de les pròpies mans per produir o transformar coses. Inclou habilitats físiques com la coordinació, l’equilibri, la força, la flexibilitat i la velocitat i capacitats autoperceptives, tàctils i la percepció de mesures i volums.
L’evolució dels moviments corporals especialitzats és molt important en l’espècie, i sobretot en la nostra, que aquesta adaptació s’estén a l’ús d’eines. El moviment corporal es desenvolupa amb claredat en els nens i és un llenguatge cultural universal.
El desenvolupament d’aquest tipus d’intel•ligència es troba al còrtex cerebral i cada hemisferi domina els moviments corporals del seu costat oposat.

- Capacitats implicades
Tocar, palpar i manipular allò que ha d’aprendre; desenvolupament de la coordinació i el sentit del ritme; millor aprenentatge per l’experiència directa i la participació; gaudir en experiències concretes de l’aprenentatge; demostra condicions per l’actuació, l’atletisme, la dansa, la costura, etc.

- Perfils professionals
Educació artística, arts escèniques, educació física, medicina (cirurgia), disseny de joies…

- Personatges destacats
Charles Chaplin, Victor Ullate, Katherine Hepburn, Bruce Lee, Michael Jordan…

Intel·ligència lógico-matemàtica

La intel•ligència lógica-matemàtica és aquella capacitat d’utilitzar els números de manera efectiva i raonar adequadament a través de la inducció i la deducció. Inclou la sensibilitat als esquemes i relacions lògiques, les afirmacions i proposicions, les funcions i les abstraccions. Utilitzen tipus de processos com la categorització, la classificació, la inferència, la generalització, el càlcul i la demostració de la hipòtesis. Junta amb la intel•ligència lingüística forma la base principal del quocient intel•lectual de les persones.

- Capacitats implicades
Percebre els objectes i la seva funció en l’entorn; dominar conceptes de quantitat, temps i causa-efecte; utilitzar símbols abstractes per representar objectes i conceptes concrets; trobar solucions lògiques als problemes; percep models i relacions; planteja i posa a prova hipòtesis; utilitza habilitats matemàtiques; utilitza tecnologia per resoldre problemes; raonament inductiu i deductiu; pot resoldre càlculs complexos; utilitza el mètode científic.

- Perfil professional
Enginyeria de sistemes, enginyeria industrial, comptabilitat, economia, enginyeria química, enginyeria mecànica, enginyeria civil, matemàtica, física, ciències econòmiques…

- Personatges destacats
Pitágores, Albert Einstein, Marie Curie, Isaac Newton, Gari Kasparov…

Intel·ligència lingüístico-verbal

La intel•ligència lingüístico-verbal és aquella capacitat per utilitzar les paraules de manera afectiva, sigui escrit o oralment. Això inclou l’habilitat de manipular la sintaxis o els significats del llenguatge o els usos pràctics del llenguatge com la retòrica, la mnemònica, la explicació i el metallenguatge. Les bases d’aquesta intel•ligència es troben abans del naixement, quan es desenvolupa l’audició, i per això és important parlar, llegir i cantar al nen quan encara no ha nascut o quan és petit. Es desenvolupa a l’àrea del cervell anomenada “Brocca”, que es la responsable de la producció d’oracions gramaticals.

- Capacitats implicades
Escoltar i respondre a la paraula parlada; imita els sorolls i la manera de parla, de llegir i d’escriure d’altres persones; escoltar amb atenció, comprendre, interpretar i recordar el que s’ha dit; llegir eficaçment, comprendre-ho, sintetitzar-ho i explicar-ho; escriure eficaçment, comprendre les regles gramaticals, ortogràfiques i de
puntuació i utilitzar un vocabulari ampli; facilitat d’aprendre altre llengües; escoltar, parlar, escriure i llegir per recordar; comunicar, debatre, explicar i persuadir.

- Perfil professional
Literatura i lingüística, periodisme, ciències de la comunicació, dret, ciències politiques...

- Personatges destacats
José Ortega y Gasset, Rosalía de Castro, Ernest Hemingway, Winston Churchill, Gabriel Garcia Marquez...

Inteligències

PROVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

divendres, 1 de maig del 2009

Síntesi de la conferència de Howard Gardner

En la conferècia Howard Gardner inicià una introducció que elogiava l´escola de Montserrrat, perquè iniciava des de ben petits als infants tota clase de matèries , i la definia com una escola d´aprenentage i un equip de persones que ensenyen.
Minuts més tard , va parlar sobre el concepte tradicional d´´inteligència , que va sorgir fa aproximadament un segle , a París amb la primera aplicació de la primera prova d´inteligència per Alfred Binet.





Alfred Binet (Niça, 11 de juliol de 1857 - París, 18 d'octubre de 1911) va ser un pedagog i psicòleg francès. Se li coneix per la seva essencial contribució a la psicometría com dissenyador del test de predición del redimiento escolar, en col·laboració amb Théodore Simon, que va ser base per al desenvolupament dels successius test d'intel·ligència. El test tenia com finalitat pràctica i única la d'identificar a escolars que requerien una atenció especial. Tenia l'esperança que el seu test s'utilitzaria per a millorar l'educació dels nens, encara que temia que s'emprés per a etiquetar-los i en conseqüència es limitessin les seves oportunitats.
Després de l`èxit d´aquesta prova a França , aquesta arribà als EUA on els psicolèg nord-americà Lewis Termin la va estandaritzar, és a dir, que adapta aquest procediment per comparar diferents nens en una mateixa prova, el que es coneix com la prova StandFord-Binet.
Al mateix temps , altres veus que indagaven sobre el que era l´inteligència i com mesurar-la es van pronunciar, com fou el cas del psicòleg Britànic Hans Eysenck que defensava que per mesurar l´inteligència d´un infant s´havia de mesurar l´intensistat de les seves ones cerebrals.





Hans Jürgen Eysenck. (n. Berlín, 4 de març de 1916 - ? Londres, 4 de setembre de 1997), psicòleg factorialista anglès d'origen alemany, especialitzat en l'estudi de la personalitat. En 1934 es va veure forçat a emigrar de l'Alemanya nazi, refugiant-se fins a 1939 a França i després en el Regne Unit. Va estudiar en la Universitat de Londres, desplegant les seves funcions com psicòleg entre els anys 1942 i 1945 en l'hospital londinenc de Mill Hill i, des de 1945, en l'hospital Maudsley depenent de la Universitat de Londres. Entre 1950 i 1955 va ser director de la Unitat de Psicologia de l'Institut de Psiquiatria i després, entre 1955 i 1984, cap de càtedra de la carrera de Psicologia en la Universitat de Londres, universitat en la qual va rebre el títol de doctor emèrit. En 1952 publicà un article en el qual referia que l'absència de tractament era igual o àdhuc millor que la psicoterapia psicoanalítica. Això propulsà la investigació a nivell científic dels models psicoterapèutics comportamentals i cognitius. Gràcies a la seva investigació podem afirmar que les Teràpies congnitives comportamentals actuals tenen base empírica demostrable.
Tots aquest conceptes de la psicologia tradicinal més el nous decobriments i objectius assolits fins al moment ( l´any 2004) estan recollits en “ La corba de Bell” el qual Howard Gardner destacà quatre punts principals, els quals regeixen la psicologia tradicional :


- Primerament, que cada persona és posseïdora d´una intel·ligència, anomenada general.
- Aquesta intel·ligència s´hereda , i que per tant que si sabem qui són els nostres pares podrem preveure quina serà la nostra intel·ligència.
- En tercel que aquesta intel·ligència és insustituible i no intercambiable ja que està introduidas als nostres gens.
- En quart lloc , els psicòlegs són capaços de determinar el grau d´inteligècia d´un individu, ja sigui mitjançant una prova o mesurant les ones cerebrals.

Aquesta visió de l´inteligècia que s´ha escampat per Occident durant aquest últim segle és oposada al concepte Oriental, on l´intel·ligència es concep com allò que s´obté a partir de l´esforç, la dedicació, la fortalesa o la disciplina independentment de qui foren els teus progenitors.
Arribats a aquest punt Howard Gardner dóna a coneixer la seva teoria sobre la inteligència, la qual fou exposada fa més de vint-i -cinc anys i que trenca amb motlles de la psicologia tradicional. Aquest teoria defensa que en un mateix individu conviuen vuit o nou tipus de inteligències diferents, de les quals, unes d´aquestes estan més desenvolupades que la resta . Aquestes vuit inteligències són:


Intel·ligència lingüística :Sensibilitat per entendre els sons, ritmes i significats de les
paraules i, en general, per tot allò relacionat amb el llenguatge.
Es la que tenen els escriptors, els poetes i els bons redactors. Utiliza els dos hemisferis del cervell.

Intel·ligència Musical: Habilitat per a percebre, apreciar i produir ritmes, tons o música.Té a veure amb la “bona oïda?” i la capacitat per a reproduir una determinada melodia. Permet moure´s adequadament a cantants, compositors i músics.

Intel·ligència matemàtica: Habilitat per a reconèixer seqüències numèriques o lògiques, paraorganizar, ordenar, analitzar... Utilitzada per a resoldre problemes de lògica i matemàtiques. És la intel·ligència que tenen els científics. Es correspon amb la manera de pensament de l'hemisferi lògic i amb el que la cultura occidental ha considerat sempre com l'única intel·ligència.
Intel·ligència manual o cinética: Controla els moviments corporals i l'habilitat per a manipular objectes. Ens capacita per a expressar-nos físicament i participar en jocs. És la intel·ligència dels esportistes, artesans, cirurgians i ballarins.

Intel·ligència naturalista: Capacitat per a organitzar i categoritzar els elements del món natural. Per exemple, classificacions de plantes o animals per espècie. És la qual demostren els biòlegs o els herbolaris.

Intel·ligència interpersonal: Sensibilitat per a empatizar amb els sentiments i el caràcter dels altres. Ens capacita per a treballar en grup i escoltar amb eficàcia.Es sol trobar el psicòlegs, psiquiàtres, professors...

Intel·ligència intrapersonal: Garanteix un bon autoconeixement i capacitat per a comprendre els sentiments propis. Ens permet reflexionar sobre les nostres propies experiències i aprendre d'elles. Es sol trobar en venedors, terapeutes...

Intel·ligència espacial : Es mostra com un sentit per a desenvolupar relaciones tridimensionals, que permeten percebre amb precisió el món visual. Ens permet pensar en imatges i veure la relació entre les coses. És la intel·ligència que tenen els mariners, pilots, enginyers, cirurgians, escultors, arquitectes o decoradors.


A més Gardner afirma que cada persona te un model d´intel·ligència diferent a la resta, i rebutja que els estudiants sguin tractats tos per igual, que sel´s ensenyi a tots de la mateixa manera i que tots realitzin les mateixes proves, perquè d´´aquesta manera es delimiten diferents àrees de la intel·ligència com ( la lingüística, la lógica).. I afavoreix aquells que les tenen desenvolupades però aquells que per el contrari tenen més desenvolupades altres intel·ligències l´escola no será gens fácil.
Per tant Howard Gardner és partidari d´una educaació individualitzada.

Biografia: HOWARD GARDNER

Nascut als Estats Units en 1943. És fill de refugiats de l'Alemanya nazi, és conegut en l'ambient de l'educació per la seva “Teoria de les intel·ligències múltiples”, basada en que cada persona té almenys vuit intel·ligències o vuit habilitats cognoscitivas. És al mateix temps , investigador de la Universitat de Harvard, després d'anys d'estudi ha posat en escac tot el sistema d'educació escolar en USA.
Howard Gardner, neuropsicólèg, és coodirector del “Projecto Zero” en l'Escola Superior d'Educació d'Harvard, on a més s'ocupa com professor d'educació i de psicologia. També és professor de Neurologia en la Facultat de Medicina d'Universitat de Boston.
En 1983 va presentar la seva teoria en el llibre “Frames of mind: the theory of multiple intelligences” i, en 1990, va ser el primer americà que va rebre el Premi d'Educació Grawmeyer de la Universitat de Louisville. En 1993 va publicar la seva gran obra “Les intel·ligències múltiples”; en 1997, “Ments extraordinàries”.
Fins a la data ha escrit quinze llibres: “Art, ment i cervell”; “La ment no escolaritzada”; “Educació artística i desenvolupament humà” i “La nova ciència de la ment”, són alguns dels títols, i a més ha escrit diverses centenes d'articles.
Al 1 d´Abril de 2004 Howard Gardner va impartir una conferència a Barcelona, coincidint amb la visita que va fer a l´Escola del Col·legi de Montserrat, de la qual remarcarem els punts més importants i començarem a desenvolupar el treball.